Cautare
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata

Like

Croatoan & Roanoke

In jos

Croatoan & Roanoke

Mesaj Scris de OpHaNiM la data de 4/3/2011, 03:33

Desi guvernul englez a declarat oficial ca colonia dela Roanoke a fost pierduta in 1957,nici o explicatie oficiala
despre soarta colonistiilor nu a fost aceptata !In orice caz,datele legate de amplasare acestei colonii "bolnave" si relatiile
cu vecinii,triburile indiene,ar trebui sa ne lumineze putin,dizolvand acest mister !Singurul indiciu de pe meleagurile coloniei
a fost cuvantul CROATOAN,scrijelit cu litere mari pe un copac din mijlocul asezarii!Dar ce inseamna asta?
A fost cumva acest mesaj adresat guvernatorului John White,ca o destinatie a colonie dupa abandonarea asezarii?
Daca da,au plecat ei de buna voie sau au fost obligati sa se retraga...si daca ar fi acest caz..de catre cine?
Roanoke a fost viziunea unui om dedicat de instituire a unei prezenţa permanentă a monarhiei engleze în America de Nord. Sir Walter Raleigh a moştenit proiectul unei aşezări permanente în regiunea de la fratele sau mai mare, Sir Humphrey Gilbert. Sir Humphrey a pierit într-o încercare de a cerceta pe teritoriul Americi cu o comisie regală. Raleigh a văzut acest continent ca pe o oportunitate pentru Anglia, pentru asi extinde domeniul de aplicare şi a cimenta locul său în istoria lumii. Având deja o experienţă acumulată la stabilirea unei prezenţe engleze în Irlanda, prin tactici brutale şi aproape de genocid militar, Raleigh a urmărit campania fratelui sau. Raleigh a fost ca o stea în ascensiune în faţa instanţei din Anglia si a Reginei Elisabeta, el a fost bine plasat pentru a realiza obiectivul lor. In 1584, Raleigh a comandat o expediţie în regiunea de coastă din America de Nord, în scopul expres de a gasi locatii posibile pentru o soluţionare temporară. Ajungând de-a lungul coastei din Carolina de Nord în luna iulie a acelui an, exploratorii şi Arthur Phillip Amadas Barlowe a întâlnit un trib prietenos care la numit pe insulă Roanoke. Aceasta ar fi prima lor întâlnire cu cultura nativa a Americii. Salutat pe uscat de către aceşti oameni, Amadas şi Barlowe au raportat că regiunea nu a fost numai estetic placuta, dar, de asemenea, coapta pentru o soluţionare definitivă.În aprilie 1585, Raleigh a expediat şapte nave, conţinând 100 colonişti pentru a stabili o aşezare în această regiune . Un alt veteran al campaniei irlandeze, Ralph Lane, a fost numit guvernator al primaei aşezari de pe Roanoke. Aceasta ar fi prima dintr-o serie de greşeli care ar pune în pericol eforturile de colonizare şi deteriorarea relaţiilor cu naţiunile nativ americane. Ideea lui Lane a relaţiilor diplomatice cu poporul indian care sa ii ajute pe colonişti a fost de a răpirea fiului de şef Menatonon şi tinerea lui ca ostatic. Scopul acestei acţiuni făţiş ostilă a fost de a obţine informaţii de la şeful tribului despre capacităţile defensive a naţiunilor din jur . Această acţiune a servit doar sa instraineze tribul şi forţa coloniştii să depindă de fructele muncii lor. Acest lucru se agraveza şi o duşmănie ar doveni o piedică la stabilirea paşnică a celei dea doua colonie. În câteva luni, prima colonie de pe Roanoke a fost o dezordine, iar coloniştii au fost aproape de a muri de foame. Ei ar fi pierit daca nu ar fi fost Sir Francis Drake şi flota sa care s-au reintors in primavara anului. Deşi Drake a sperat să folosească pe Roanoke ca o bază de operaţiuni pentru eforturile viitoare împotriva prezenţei spaniole în America de Nord, în schimb el a fost forţat sa se reintoarca in anglia!
De data aceasta Raleigh a ales un om cu mai puţină experienţă militară la cap pentru aceasta expediţie.
John White, un artist pe care Raleigh la respectat, a fost ales pentru a fi guvernator a celei dea doua expediţii.

Totul părea să fie în ordine şi colonia parea un succes.
Cu toate acestea, ceva a mers teribil de greşit.
În mai 1587, 117 bărbaţi, femei, copii au ridicat ancora din Plymouth, Anglia a coloniza asezarea .
Ei au fost navighează în necunoscut, dar s-au confruntat sarcina lor cu un sentiment de curiozitate îndrăzneţe.
Deşi destinaţia lor a fost de fapt Chesapeake Bay Area, coloniştii au fost forţaţi să debarce in Roanoke .
Simon Fernandez, căpitanul navei de transport coloniale, a informat guvernatorul că regiunea de coastă Carolina de Nord a fost o locaţie mai primitoare pentru colonie.

Indiferent de motive, Fernandez a adus colonişti la Roanoke.

Guvernatorul White a început elaborarea raportului său privind progresele înregistrate de colonie şi-au depus eforturi pentru a stabili un dialog cu naţiunile vecine indiene.
Din păcate, tribul Roanoke nu a avut nici un chef să stea jos cu administraţia colonială, având experienţă agresiunea guvernatorului Lane,cu doar doi ani înainte.
Neînfricat, Guvernatorul White a trimis un mesaj de pace pentru cei din localităţile învecinate.
Acest efort a dat roade în stabilirea de relaţii de prietenie cu o naţiune cunoscuta sub numele de Croatoan-situata pe o insulă la sud de colonia Roanoke.
The Croatoan (de asemenea, menţionate ca Pamlico) au fost un popor care populau insulele de pe malurile exterioare Carolinei de Nord, la sud de Roanoke.A trimis un emisar de la colonie la naţiunile Croatoan ceea ce a generat relaţii pozitive între cele două grupuri distincte de oameni.
Deşi aceasta a fost un semn bun, era încă necesar pentru guvernator să se întoarcă în Anglia în căutare de provizii şi un efort financiar pentru a preveni necesitatea de a evacua!
Guvernatorul White paraseste Roanoke în luna august a anului 1587, cu speranţe de a se întoarce în câteva luni.
Înainte de a părăsi postul său, guvernatorul a instruit colonişti să-l lase un semn daca ar trebuii sa plece din regiune, în orice împrejurare.
El i-a instruit pentru a pune o cruce pe un copac ca un indicator, că au fost în primejdie şi evacuarea lor a fost necesară pentru supravieţuirea lor.
Acest lucru ar oferi guvernatorului unele aspecte cu privire la statutul de colonie şi-l pentru al ajuta în localizarea acestora.
Acesta ar fi ultimul mesaj pe care il da,si ultima data cand ii vede pe colonisti !
Guvernatorul White a jurat să se întoarcă la Roanoke cât mai repede posibil.
Regretabil a fost faptul că, la momentul cand guvernatorul a ajuns în Anglia, Regina Elisabeta a ordonat tuturor navelor maritime în serviciu sa atace navele spaniole !
Alb pledat cu Raleigh şi membrii guvernului englez să-i permită permisiunea de a reveni la America.
Cu toate acestea, numai in 1590 White a fost capabil să se întoarcă la colonie, dar de atunci a fost prea târziu.
Coloniştii au plecat. Toate clădirile erau în stare proastă sau au fost dezasamblate cu atenţie.
Singurul indiciu cu privire la locul lor a fost cuvântul "Croatoan", care a fost gravat pe un copac in centrul orasului.
Croatoan! White a fost în stare de şoc absolut, dar nu consternatNu a fost nici o cruce situat deasupra cuvântului, care sa fi fost un indicator sau nimic care sa arate ca ar fi fost atacati !
Nu a fost nici un semn de luptă, nici vreo dovadă că coloniştii au fost brusc luati de către forţele naturale sau nenaturale.
Doar au disparut...

Ce este bine cunoscut este faptul că descendenţii tribului Croatoan, numiti acum Lumbee, au început să apară aproximativ la 50 de ani după dispariţia coloniei.
Observatorii descris aceste persoane ca având caracteristici Europene şi vorbitori de limba engleza.
The Lumbee au rămas în Carolina de Nord, populand chiar aceeaşi regiune ca şi strămoşii lor Croatoan.
Ei au fost acceptati de către Statele Unite şi statul Carolina de Nord ca un trib mixt.
Din păcate, acest lucru nu a fost benefic,Guvernul American nerecunoscandui ca trib indian.
Cu toate acestea, statul Carolina de Nord nu recunoaşte Lumbee ca urmaşi adevărati ai Croatoan.

Deşi dispariţia coloniei Roanoke este considerat inca un mister, aceasta a fost acceptată ca colonisti au venit să trăiască printre oamenii din Croatoan.


Oare ce s-a intamplat acolo?totusi...

OpHaNiM


Mesaje : 560
Reputatie : 4794

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

mister

Mesaj Scris de anonim la data de 22/3/2011, 07:19

Intamplarea ma cam inspaimanta intr-un fel, adica nu puteau sa dispara asa pur si simplu...si chiar daca ei s-ar fi dus sa locuiasca cu cei ceilalti oamnei, puteau si ei fii mai specifici...Neutral
avatar
anonim
Vizitator


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum