Cautare
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata

Like

Azteci si cel de-al 5-lea Soare

In jos

Azteci si cel de-al 5-lea Soare

Mesaj Scris de OpHaNiM la data de 7/3/2011, 01:22
Prima civilizatie recunoscuta a vechiului Mexic este civilizatia Olmeca.Pe langa faptul ca aceasta civilizatie a influentat urmatoarele culturi,ea a transmis si un obicei,acel al sacrificilor umane.Olmecii sacrificau oameni in cinstea zeilor,practica care a fost preluata si de catre azteci.
S-a consemnat ca Imparatul Ahuitzotl la finalizarea templului Huitzilopocht, a sacrificat timp de 4 zile peste 80.000 de oameni.Diego de Duran un cronicar spaniol a fost martor la un sacrificiu inchinat zeului Quetzalcoatl in care au fost sacrificati 150.000 de oameni.
De ce sacrificau Aztecii oameni ?
In credintele aztece lumea in care se aflau era sub semnul celui de-al 5-lea Soare.Alti inca 4 Sorii existand inainte:
Primul Soare - Matlactliah
Al Doilea Soare - Ehecoaltl
Al Treilea Soare - Tleyquiyahuillo
Al Patrule Soare - Sacsayatucllo
Pe un vechi monument aztec denumit "Piatra Soarelui"este consemnata nasterea celui de-al 5-lea Soare acum 4.000 de ani in urma cat si sfarsitul celor 4 Sorii sau epoci.
In prima epoca zeul Ocelatanatiuh (Zeul Jaguar) a creat Uriasii.Nemultumit insa de creatia sa acesta i-a distrus astfel uriasi au fost mancati de catre jaguari.
In a doua epoca zeul Ehecoatl (Zeul Aerului) nemultumit de comportament oamenilor i-a transformat in maimute.
In cea de-a treia epoca zeii au distrus Pamantul prin foc.
In cea de-a patra epoca zeita Chalchiuhtlicue a distrus omenirea printr-un potop,transformand oameni in pesti.
Al Cincilea Soare - Epoca actuala
A cincea epoca in care ne aflam si acum se afla sub zeul Tonatiuh (Zeul Soare).El este descris ca un monstru cu gura larg deschisa.Limba lui este un cutit de obidisian cu care cere tot timpul sa se hraneasca.Trasaturile sale sunt aratate ca fiind brazdate de multe ridurii, aratand astfel varsta lui inaintata.
Sacrificiile
Azteci credeau ca pentru a preveni distrugerea acestei epoci,care se mai intamplase de 4 ori in trecut,Zeiilor trebuie sa li se ofere o hrana constanta de inimi si sange, care ar incetini imbatranirea Zeului Tonatiuh.
Aceasta credinta cu mici diferente era imbratisata de catre toate popoarele din America Centrala. Conform aztecilor cel de-al 5-lea Soare se va termina pe date de 23.12.2012 atunci cand Zeul Tonatiuh va muri si va inghiti Pamantul pentru a renaste din nou.

OpHaNiM


Mesaje : 560
Reputatie : 4971

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum