Cautare
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata

Like

Cum si de ce apare frica?

In jos

Cum si de ce apare frica?

Mesaj Scris de OpHaNiM la data de 15/11/2010, 07:47

Pentru prima dată, cercetătorii au reuşit să demonstreze cu precizie cum apare sentimentul de frică. Acest lucru a fost realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Washington, SUA, ei publicând un studiu Luni, 6 iulie, în Journal of the Public Library of Science. Studiul a fost efectuat pe șobolani de laborator, iar în urma experimentelor s-a ajuns la concluzia că amygdala și hipocampul dorsal, cele două regiuni ale creierului, au un rol direct în producerea sentimentului de frică.

"Frică" sau ''teamă'' sunt două cuvinte pe care le folosim foarte des. Ambii termeni desemnează o stare de neliniște, tulburare, provocată de un pericol real sau imaginar și se pot asocia și cu absența controlului asupra unei situații. Specialiștii consideră că există mai multe tipuri de frică și unele dintre ele le regăsim la toate popoarele din toate epocile. Ei mai susțin că sunt trei feluri prin care se poate învăța teama: din experiențe traumatizante, stresante și efectul retroactiv. Totuși, de ce apare frica? O învățăm repede, pentru că avem nevoie de ea ca să supraviețuim, ca să ne abatem de la primejdii, dar poate duce și la fobii. Câteva dintre acestea sunt: claustrofobia (frica de spații închise), hematofobia (frica de sânge), acrofobia (frica de înălțime), scotofobia (frica de întuneric), xenofobia (frica de străini).

Creierul uman este locul unde se nasc emoțiile, sentimentele, dorințele, prin urmare și teama, de care sunt responsabile cele două regiuni ale creierului, amygdala și hipocampul dorsal. Acestea au rol în producere amintirilor neplăcute sau cel puțin așa se știa până acum. Cercetătorii de la Universitatea Washington au descoperit că de fapt, amygdala și hipocampul dorsal reprezintă mecanismul esențial pentru producerea fricii, a doua regiune transmițând informații prin stimularea celei dintâi. Au fost realizate diferite experimente pe șobolani, iar scopul lor a fost acela de a înțelege procesul prin care apare teama și astfel, oamenii de știință speră să găsească un tratament pentru anxietate.

OpHaNiM


Mesaje : 560
Reputatie : 4819

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum