Cautare
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata

Like

NASA a descoperit prima exoplanetă stâncoasă, asemănătoare Terrei

In jos

NASA a descoperit prima exoplanetă stâncoasă, asemănătoare Terrei

Mesaj Scris de OpHaNiM la data de 7/3/2011, 04:23

Astronomii au descoperit cea mai mică planetă din afara sistemului nostru solar, care este, fără dubii, stâncoasă precum Pământul.
Măsurătorile de o precizie nemaiîntâlnită până acum arată că planeta Kepler 10b are un diametru de 1,4 ori mai mare decăt Terra şi o masă de 4,6 ori mai mare. Însă, din cauza faptului că orbitează steaua sa extrem de aproape, s-ar putea să nu găzduiască viaţă.
Kepler 10b este prima din cele peste 500 de exoplanete cunoscute care este în mod sigur stâncoasă.
Descoperirea a fost denumită de astronomi printre cele mai importante din istoria umanităţii.
Telescopul spaţial Kepler a zărit planeta la 560 de ani lumină depărtare, printre alte sute de alte planete. Kepler se bazează pe tehnica "tranzitului", adică se uită la planetele care trec printre steaua lor şi Pământ. O mică porţiune a stelei este acoperită periodic, ceea ce înseamnă că există acolo o planetă care o orbitează.
Măsurătorile efectuate de telescopul de la observatorul Keck din Hawaii au confirmat descoperirea lui Kepler 10b. Keck a măsurat cum planeta este atrasă şi respinsă de steaua sa în timp ce orbitează.
Astronomii au studiat cu atenţie micile variaţii în lumina stelei pentru a determina mărimea lui Kepler 10b. Observaţiile au dezvăluit că planeta este şi foarte aproape de stea, orbitând-o în 20 de ore.
Deşi este stâncoasă ca Terra, probabilitatea de a găzdui viaţă este extrem de mică, întrucât temperatura în timpul zilei de pe Kepler 10b depăşeşte 1300 de grade Celsius.
"Vrem să ştim dacă suntem singuri în galaxie, iar această descoperire reprezintă veriga lipsă în căutarea răspunsului", a spus profesorul Natalie Batalha, de la Universitatea San Jose din SUA. "Mai întâi trebuie să aflăm dacă planetele care au potenţialul de a găzdui viaţă sunt comune şi asta încă nu ştim", a mai spus ea.
Astronomii au studiat planeta Kepler 10b încă din 2009, când a fost zărită pentru prima oară.
O altă planetă posibil stâncoasă, COROT 7b, ar putea fi şi mai asemănătoare cu Terra în ceea ce priveşte mărimea şi masa, spune prof. Batalha. Însă steaua sa este mult mai activă, cu multe explozii solare şi alte perturbaţii, fiind astfel foarte greu de aflat cu precizie parametrii importanţi.

OpHaNiM


Mesaje : 560
Reputatie : 4971

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum