Cautare
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata

Like

S-a descoperit un asteroid care a distrus Sodoma si Gomora

In jos

S-a descoperit un asteroid care a distrus Sodoma si Gomora

Mesaj Scris de OpHaNiM la data de 7/3/2011, 05:51Numerosii vizitatori ai British Museum, care trec prin aripa cladirii dedicata Asirienilor sint intotdeauna uluiti, de basoreliefurile minunate reprezentind vinatoarea de lei, una dintre piesele cele mai extraordinare pastrate de la acea straveche civilizatie. In curind, insa, ei vor fi obligati sa priveasca cu si mai mult interes si caseta in care este pastrata o banala tablita cu diametrul de 6 cm, erodata si indescifrabila pe mai bine de jumatate din suprafata si relativ nici macar chiar atit de antica: dateaza din anul 700 i.Hr.
Tablita a fost gasita la Ninive (care se afla pe malul sting al Tigrului in actualul Irak, in apropiere de orasul Mosul) pe la jumatatea secolului al XIX-lea de Austen Henry Layard, un arheolog englez, pe ale carui texte se studiaza si in prezent actiunile lui Sanherib si Asurbanipal. Timp de peste 150 de ani, misterioasele caractere cuneiforme si reprezentarile boltei ceresti care sint gravate pe acea tablita au constituit un adevarat mister pentru experti, motiv pentru care explicatia cea mai convingatoare era cea avansata de un improbabil istoric din Azerbaidjan: caracterele si desenele reprezentau coborirea dintr-o astronava straina pe Terra.

Ipoteza nu era de fapt chiar atit de departe de realitate. Alan Bond, directorul unei intreprinderi private de propulsare spatiala, ‘’Reaction Engines, si Mark Hempsell, expert in astronautica la Bristol University, au analizat caracterele cuneiforme, au elaborat la computer datele privind pozitia stelelor vizibila pe tablita si au ajuns la concluzii surprinzatoare.
Exemplarul expus la British Museum este copia facuta de un asirian dupa un document si mai vechi, un fel de bloc-notes din antichitate, in care un om de stiinta sumerian a inregistrat cu o acuratete extraordinara evenimentele neobisnuite petrecute pe cer in ianuarie 3123 i.Hr. In acea perioada, un asteroid mare de citeva sute de metri s-a apropiat de constelatia Pestilor si a cazut pe Terra, provocind uriase distrugeri si mii de morti. Datele continute in tablita, potrivit lui Hempsell si Bond, sint atit de precise, incit pot determina traiectoria corpului ceresc, care ar fi cazut in locul in care se afla oraselul Kofels, in Alpii austrieci. Conformatia ciudata a zonei Kofels, unde exista urmele unei stravechi miscari de pamint cu o latime de 5 km si o grosime de 500 metri, este de multa vreme obiect de studiu si de dezacorduri intre cei care sustin ca a fost obiectul unui impact cosmic (dar datarea fusese facuta drept anul 8000 i.Hr.) si cei care afirmau ca in lipsa unui crater vizibil, cel mult se poate vorbi de o surpare.

Cei doi cercetatori britanici, autorii cartii ‘’A Sumerian Observation of the Kofels Impact’’, aparuta la Londra, sustin ca meteoritul a lovit un munte din Alpi, spulberindu-l intr-o explozie de caldura si de foc. Nu exista crater fiindca acum nici macar nu mai exista muntele, ci numai vaci care pasc linistite intr-un loc in care nu a supravietuit nicio forma de viata pe o suprafata de sute de kilometri, in urma undei de soc si a caldurii produse in urma cu mai bine de 5000 de ani. Dar ipotezele lui Hempsell si Bond nu se opresc aici. Traiectoria meteoritului descrisa pe tablita ne duce cu gindul la faptul ca in traiectoria sa, inainte de impact, a provocat alte pagube intr-un lung sir de distrugeri amplu descrise in legendele antice si chiar in Biblie. Cetatile Sodoma si Gomora s-ar fi aflat pe ‘’pista de aterizare’’ a meteoritului si ar fi fost distruse de focul provocat de ingrozitoarea unda de soc.
Si orasul Ninive, potrivit Bibliei, ar fi avut acelasi sfirsit, dupa cum au anuntat locuitorii corupti de vicii si lenevie de profetul Iona. Dar locuitorii s-au cait, iar lui Dumnezeu i-a fost mila de ei, permitindu-i multe secole mai tirziu lui Sir Austen Henry Layard sa gaseasca tablita.
avatar
OpHaNiM


Mesaje : 560
Reputatie : 5009

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum