Cautare
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata

Like

10 Lucruri Bizare despre Univers

In jos

10 Lucruri Bizare despre Univers

Mesaj Scris de OpHaNiM la data de 16/11/2010, 01:46

In Spatiu se gasesc de la Gauri Negre in miniatura pana la distorsiuni ale coordonatelor tempo-spatiale, de la Galaxii care se inghit una pe alta pana la substanta care nu poate fi vazuta sau detectata in mod direct.

Iata zece dintre acestea, culese de pe Space.com.


1. Cvasistelele (Cvasare)

Aceste puncte luminoase stralucesc de undeva de la marginile Universului cunoscut de oameni si amintesc oamenilor de stiinta despre inceputurile haotice ale Universului. Cvasarele emit mai multa energie decat sute de Galaxii combinate. Consensul la care s-a ajuns este ca reprezinta gauri negre uriase in inima unor Galaxii indepartate. Fotografia este a cvasarului 3C 273, pozat in 1979.

2. Energia vidului

Fizica cuantica ne spune ca, contrar aparentelor, spatiul gol este o miscare de particule subatomice care se creeaza si se distrug constant. Particulele migratoare umplu fiecare centimentru cub de spatiu cu o anumita energie care, potrivit relativitatii generale, produce o forta antigravitationala care impinge spatiul, ducand la expansiunea Universului.

3. Antimateria

Particulele care alcatuiesc materia normala au si niste versiuni opuse, antiparticulele. Antimateria este o substanta ipotetica formata din antiparticule care, prin aspect si insusiri seamana cu substanta corpurilor din jur, dar daca ar intra in contact cu materia normala, ambele s-ar anijila spontan, degajand o mare cantitate de energie. Niste modele futuriste de navete spatiale proiecteaza motoare pe baza de antimaterie.

4. Mini Gaurile Negre

Daca ultimele teorii despre gravitatie sunt corecte, inseamna ca prin sistemul nostru solar sunt imprastiate mii de gauri negre micute, fiecare de marimea unui nucleu de atom. Spre deosebire de rudele lor masive, mini gaurile negre sunt ramasite primordiale de la Big Bang si afecteaza spatiul si timpul in mod diferit datorita asocierii lor cu a cincea dimensiune.

5. Microundele cosmice de fond

Microundele cosmice de fond (Cosmic Microwave Background) reprezinta lumina ramasa in urma Big-Bang-ului, deplasata in domeniul microundelor datorita expansiunii Universului. Exista o harta a radiatiilor de microunde cosmice, fiind detectate prima data in anii '60. Acestea sunt privite ca cea mai clara dovada a teoriei Big Bangului.

6. Materia intunecata

Materia intunecata este o substanta putin cunoscuta si relativ recent descoperita in spatiu. Oamenii de stiinta cred ca este un rest al materiei Universului, insa este doar teoretica, deoarece nu emite energie si nu poate fi detectata. Acestia nu sunt siguri de existenta acestei materii care ar putea include Gauri Negre invizibile si neutroni usori.

7. Exoplanetele

Singurele planete cunoscute pana la inceputul anilor '90 erau cele din sistemul nostru solar. Astronomii au identificat de atunci mai multe de 190 de planete extrasolare. Acestea includ lumi de gaz gargantuan care nu reusesc sa fie stele si planete mici, de roca, ce orbiteaza in jurul unor planete pitici si rosii. Un alt Pamant nu a fost insa descoperit, dar cercetatorii cred ca o tehnologie mai avansata ii va ajuta sa descopere cateva lumi asemanatoare cu a noastra.

8. Undele gravitationale

Undele gravitationale sunt fluctuatii in curbura spatiu-timp, speculate in teoria generala a relativitatii lui Einstein, ce calatoresc cu viteza luminii. Acestea sunt insa destul de slabe, iar oamenii de stiinta se asteapta sa le detecteze doar pe cele nascute din evenimente spatiale colosale. LIGO si LISA sunt doi detectori facut pentru a localiza aceste unde.


9. Canibalismul galactic

Ca si in ceea ce priveste viata pe Pamant, galaxiile se pot inghiti una pe alta si sa evolueze in timp. Vecina Caii Lactee, Andromeda, se hraneste actualmente cu unul dintre satelitii sai. Mai multe de o duzina de ramasite de stele sunt imprastiate prin toata Andromeda, in urma "cinei". Imaginea de mai sus ilustreaza o simulare a unei coliziuni intre Andromeda si galaxia noastra, un eveniment care va avea loc in cam 3 bilioane de ani.

10. Neutrinoul (sau neutrinul)

Este o particula elementara, neutra din punct de vedere al electricitatii, cu o masa putin peste zero si care poate trece prin kilometri de plumb nestigherita. Cateva iti trec prin corp chiar acum, cand citesti acest text. Aceste particule fantoma sunt produse de focurile interioare ale stelelor "sanatoase", dar si in exploziile de supernova sau la stelele ce mor.

OpHaNiM


Mesaje : 560
Reputatie : 4940

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum