Cautare
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata

Like

SFANTUL ARHANGHEL RAFAEL - CARTEA LUI TOBIT

In jos

SFANTUL ARHANGHEL RAFAEL - CARTEA LUI TOBIT

Mesaj Scris de OpHaNiM la data de 14/2/2011, 03:46

Sfantul Arhanghel Rafail este, conform traditiei, vindecatorul celor bolnavi si calauzitorul tainic al celor ce calatoresc cu treburi si cu griji, precum si ocrotitorul nuntii si al dragostei conjugale.


``Castitatea este imaginatia pe deplin curatita si stapanita. Istoria lui Tobie relateaza si descrie izbanda neprihanirii asupra elementului demoniac al concupiscentei. Este o emotionanta pre-inchipuire a Tainei cununiei in Vechiul Testament.

Calauzit de Arhanghelul Rafail, Tobie intalneste o tanara care avusese sapte miri, toti ucisi de Asmodeu (demonul curviei). Simbolismul e clar: mirii fusesera stapaniti de dracul curviei si moartea lor arata caracterul ucigator al acestei patimi. Fata, dimpotriva, reprezinta castitatea: " Tu stii, Doamne, ca sunt curata", repeta in rugaciunile ei, atragand astfel acoperamantuI duhovnicesc al ingerului.

Tobie "a iubit-o si sufletul lui s-a lipit de ea foarte". El a luat-o pe Sara si ingerul i-a poruncit sa afume camera de nunta: simbol transparent al curatiei si al rugaciunii-ofranda. Si "cand va trebui sa te apropii de Sara, ridicati-va amandoi si strigati catre miIostivul Dumnezeu si El va va milui si va va mantui". Legatura demonica este spulberata de neprihanirea amandurora, a lui Tobie si a Sarei. Asmodeu este invins; concupiscenta este distrusa pana la radacina prin ocrotirea cereasca: Rafail inseamna in ebraica leacul lui Dumnezeu. Acest leac nu este altul decat castitatea, prezenta in orice iubire adevarata care s-a aprins de la "focul mistuitor al Celui Vesnic". Rugaciunea lor e plina de el: "Si acum, Doamne, nu placerea o caut (patima oarba), luand pe sora mea, ci o fac cu inima curata (desavarsirea plina de Sfantul Duh). Binevoieste deci a avea mila de ea si de mine si a ne duce impreuna pana la batranete! Si a zis si ea cu el: Amin!"``-Din “Taina Iubirii” –Paul Evdokimov

Cartea lui Tobit prezintă istoria a două familii israelite înrudite (a lui Tobit şi a lui Raguel), deportate în Asiria. Acolo, în robie fiind, cele două familii încearcă să respecte Legea lui Dumnezeu, dar întâmpină şi foarte multe greutăţi. În familia lui Raguel, Sara, fiica sa, este greu încercată de un demon. De şapte ori s-a căsătorit şi tot de atâtea ori, în noaptea nunţii demonul i-a ucis soţul. Pe de altă parte, nici în familia lui Tobit lucrurile nu stăteau mai bine. Tobit este orb şi sleit de puteri şi îşi simte sfârşitul aproape. Înainte să moară îl trimite pe fiul lui, Tobia, împreună cu un alt tânăr, numit Azaria, care nu era altcineva decât îngerul Rafael, la Media pentru a recupera zece talanţi de arginţi, atât de necesari pentru vremurile grele pe care le trăiau. Pe parcursul călătoriei, Tobia, ascultând de îngerul Rafael, o salvează pe Sara de influenţa nefastă a demonului şi o ia de soţie. Recuperează şi banii, iar întorcându-se, găseşte şi leacul pentru orbirea tatălui său.

Când bătrânul Tobit vrea să-l răsplătească pe Azaria pentru efortul pe care l-a depus însoţindu-l pe fiul său, acesta îşi dezvăluie adevărata identitate şi-i îndeamnă pe toţi la recunoştinţă faţă de Dumnezeu, care, de fapt, îi ajutase, apoi îngerul dispare.

Familia lui Tobit mulţumeşte lui Dumnezeu pentru darurile primite, iar Dumnezeu îi binecuvântează cu prosperitate. Bătrânul Tobit va muri la o vârstă destul de înaintată.

OpHaNiM


Mesaje : 560
Reputatie : 4766

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum