Cautare
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata

Like

Chipul lui Iisus

In jos

Chipul lui Iisus

Mesaj Scris de OpHaNiM la data de 1/3/2011, 05:54Icoana Fiarei

15. I s-a dat putere sa dea suflare icoanei fiarei, ca icoana fiarei sa vorbeasca si sa faca sa fie omorati toti cei ce nu se vor inchina icoanei fiarei.Apocalipsa lui Ioan:Capitolul 13-versetul 15


Adevaratul Iisus-desi este doar un chip reconstituit dupa craniul unui evreu din sec. I,e posibil ca Iisus sa fi aratat ca semenii sai,din moment ce se nascuse evreu


Il descriem pe Iisus ca fiind un om blajin,bland,calm,linistit,cu zambetul pe buze.Infatisarea fizica pare si ea dumnezeiasca-parul lung si castaniu/saten,cu barba-mustata,ochii albastrii,tenul alb fara nicio pata sau cicatrice,inalt,spatos,suplu,imbarcat intr-un fel de toga alba cu maneci lungi.Aceasta ar fi infatisarea fizica a lui Iisus in mintea catolicilor/protestantilor. Ortodoxii il descriu pe Iisus ca fiind mai uman-slab,tot cu parul lung(saten,pus de o parte),ochii caprui,pielea maslinie,barba si mustata,imbracat in haine simple,saracacioase,cu culori rosu-albastru.Cercetatorii si antropologii stiu insa astazi cum arata Iisus in realitatea,fata de potretul pictat pe icoana timp de 2 milenii:in primul rand petru ca era evreu,Iisus ar trebui sa arate ca toti ceilalti evrei-brunet/saten,barba-mustata,tenul masliniu.
Chipul lui Hristos este reprezentat in moduri extrem de diferite in icoanele crestine si in operele de arta. Cine n-ar vrea sa stie cum arata la fata Iisus? Cui ii adresezi rugaciunile? Puterea de abstractizare a credintei nu este la indemana oricui. Daca nu poti sa vezi, macar sa banuiesti cum arata Cel pe care-L iubesti si caruia iti incredintezi sufletul. Una dintre variantele cele mai acceptate ale imaginii lui Hristos este cea a primelor icoane romane. Se spune ca in drum spre Golgota, fata plina de sange a Mantuitorului a fost stearsa de o femeie numita Veronica, si ca adevaratul chip al lui Iisus s-a imprimat pe stergarul ei.Legenda spune ca fata lui Hristos, imprimata pe panza, era atat de reala, incat artistii l-au putut vedea exact asa cum arata. Studiile antropologice de azi sustin ca fata lui Iisus avea trasaturi cu totul deosebite fata de sclavii, profetii si regii neamului sau.
Cele mai vechi reprezentari iconografice ale Fiului Domnului au fost gasite in catacombele unde se ascundeau primii crestini din Roma, datate de arheologi ca apartinand secolului I e.n.
Spre deosebire de celebrele icoane "dupa Veronica", acestea din urma exprimau un alt fel de chip al lui Iisus, optimist, frumos, dornic de viata. Psihoistoricii de la Sapienza - Italia, au interpretat aceste moduri de reprezentare, ca intruparea nazuintelor celor oropsiti, intr-o imagine a Dumnezeului lor, in care credeau, dar nu stiau cum arata.Mai mulţi artişti spun că au recreat faţa lui Iisus Hristos de pe giugiul din Torino folosind o tehnică 3D şi şi-au prezentat rezultatul într-o emisiune pe History Channel.Din pacate insa,nici acum nu s-a demonstrat ca Giulgiul de la Torino ar fi autentic,fiind probabil un fals medieval creat acum cateva sute de ani,prin anii 1200.


Cu toate ca nu exista nici o descriere o lui Iisus, in toate icoanele in care este reprezentat Mantuitorul vedem un chip care poate sa nu aiba nici o legatura cu crestinismul. De ce este Iisus reprezentat in acest fel?


Mic istoric-de la bucle la barba si par lung
In sec. IV-V,cand crestinismul devenise religie oficiala a Imperiului Roman,multi oameni din imperiu nu erau foarte obisnuiti cu noua religie,deoarece de sute sau mii de ani erau mai degraba obisnuiti cu idolatria zeilor.Asa ca romanii il pictau pe Iisus,preluand elemente de la ceilalti zei-la inceput era reprezentat in mozaicuri cu bucle de par asemanatoare cu cele ale lui Bacchus,zeul vinului,alteori era reprezentat ca un cetatean roman obisnuit,fara barba sau par lung,imbracat in toga,iar in loc de coroana de spini purta o coronita de maslin.
Ulterior,Iisus a inceput sa semene cu zeul Apollo-Helios,aura sa fiind asemanatoare cu razele Soarelui ce straluceau deasupra capului lui Apollo.
Foarte tarziu a fost reprezentat cu barba si par lung.Probabil ca romanii vroiau sa-l asemene cu Juppiter/Zeus,ori crestinii au preluat chipul acestuia dupa chipurile si infatisarile salbatice ale popoarelor migratoare.
In unele cazuri,barbarii au fost o salvare pentru crestini fata de Imperiul Roman ce conducea abuziv si ce trecea printr-o criza economica si sociala.Societatea se deteriorase.Multi cetateni romani care inainte respectau regulile igienei,au inceput sa-si lase barba si plete sa creasca.Era inceputul Evului Mediu.
De atunci Iisus este pictat in icoane asa cum il stiu ortodoxii,in stil bizantin,ulterior dupa chipul sau erau pictati regii,imparatii sau domnitorii din Europa Rasariteana.Este infatisat ca fiind foarte modest,spre deoebire de picturile renascetiste din Europa Apuseana unde deja era reprezentat din ce in ce mai divin cu un trup cu o musculatura puternica,bine lucrat,ca un print sau cavaler italian,cu un chip foarte frumos si stralucitor,cu ochii albastrii sau verzi,cu parul saten si lung,cu barba si mustata aranjata dupa stilul frantuzesc si imbracat intr-o toga sau roba de culoare alba stralucitoare sau de diferite culori.
Mai pe inteles,Iisus devenise deja un ZEU,crestinii parca s-au intors la arta greaca si il venereaza pe un Iisus intr-un trup de zeu greco-roman.


Dar in Sfanta Scriptura nu pomeneste nicaieri ca Iisus arata asa.Defapt nici nu are o descriere fizica facuta de catre apostoli sau evanghelisti.Asta pentru ca Evanghelistii care ar fi scris Noul Testament nu l-au cunoscut personal pe Iisus.Si nu erau apostoli,ci ei scriau in numele lor.


Totusi iata cateva citate din Vechiul si Noul Testament care ne ofera o imagine presupusa al Mesiei:

ISAIA 53: 1 Cine a crezut in ceea ce ni se vestise? Cine a cunoscut bratul Domnului?
ISAIA 53: 2 El a crescut inaintea Lui ca o odrasla slaba, ca un Lastar care iese dintr'un pamint uscat. N'avea nici frumuseta, nici stralucire ca sa ne atraga privirile, si infatisarea Lui n'avea nimic care sa ne placa.
ISAIA 53: 3 Dispretuit si parasit de oameni, om al durerii si obicinuit cu suferinta, era asa de dispretuit ca iti intorceai fata dela El, si noi nu L-am bagat in seama.
ISAIA 53: 4 Totus, El suferintele noastre le -a purtat, si durerile noastre le -a luat asupra Lui, si noi am crezut ca este pedepsit, lovit de Dumnezeu, si smerit.
ISAIA 53: 5 Dar El era strapuns pentru pacatele noastre, zdrobit pentru faradelegile noastre. Pedeapsa, care ne da pacea, a cazut peste El, si prin ranile Lui sintem tamaduiti.


Nu cred ca am timp sa dezbat subiectul cu tema-daca profetiile astea sunt reala sau daca au fost scrise dinainte sau dupa,ci conteaza cuprinsul lor.Intr-adevar,Isaia vesteste pe Mesia,Fiul lui Dumnezeu,adica pe Iisus.
Acesta spune ca nu va fi deosebit de ceilalti evrei,ca nu va avea un chip frumos care sa-l placa cineva,dimpotriva,era asa de dispretuit ca iti intorceai fata dela El

Iisus cred ca arata ca orice israelit din vremea sa. Cam trebuia sa fie brunet la par, ten masliniu, ochi caprui sau negri.Asa aratau evreii antici.
In cartea " Truda iconarului" exista o mica relatare in care se spune ca Iisus ar fi avut ochii albastri, parul inchis la culoare si lungut, barba si nu a fost vazut razand sau zambind.
Iisus Hristos vazut de musulmani, se spune ca ar fi avut parul roscat si ondulat si barba. Era relativ scund si nu radea niciodata. Era un om cumpatat cu nasul usor incovoiat.

Cat despre parul lung,in 1 Corinteni 11:14 Pavel scrie:
"Nu vă învaţă chiar şi firea că este o ruşine pentru un bărbat să poarte părul lung?"

Poate ca in antichitate ,alaturi de celti,popoarele germanice sau mesopotamienii,multi greci sau romani,desi isi radeau barba,isi lasau par lung ca semn de mandrie,ei se mandreau cu frumusetea trupului.Stim ca spartanii isi lasau par lung ca sa fie la fel de fiorosi ca leii.

Evreii si crestini condamnau narcisismul si mandria fata de propriul trup si considerau ca fiind imoral.

Iin antichitate si in Evul Mediu timpuriu crestinismul a cunoscut o expansiune deosebita mai ales in tarile cu populatie numeroasa de origine celtica, tracica, germanica sau slavica (ceea ce inseamna cam toata Europa, tinand cont ca inclusiv tarile astazi de limba latina, Italia, Romania, Spania, Franta etc. au suferit consecintele demografice ale migratiilor germanice ale ostrogotilor, longobarzilor, vizigotilor etc. sau migratiilor slave, pe langa faptul ca in Franta, Spania si Insulele Britanice exista o populatie celtica foarte numeroasa). Iar celtii, germanii, tracii si slavii purtau, in mod traditional, in perioada respectiva parul lung (uneori si impletit in coade ca sa nu ii deranjeze in lupta sau la lucru) si barba sau mustati. Obiceiul purtarii parului scurt si a raderii complete a fetei era unul specific roman si grecesc (dar nu toti grecii purtau parul scurt, veteranii spartani avand ca semn distinctiv fata de noii recruti parul lung) sau specific pentru Orientul Mijlociu (in zona respectiva se purta in general parul scurt, dar insotit de barba).
Ca sa nu mai pomenim de faptul ca germanii, celtii, slavii si tracii aveau tenul deschis la culoare. Iar pentru un european cu o astfel de origine etnica era mai usoara o raportare la o imagine iconografica a unui Iisus cu par lung, barba si cu ten deschis la culoare. Un Iisus foarte oaches si tuns scurt i-ar fi parut destul de strain ca aspect si poate i-ar fi prins mai bine ca intr-o icoana sau pe un crucifix sa vada o imagine cat de cat familiara.
De aici rezulta o explicatie destul de logica privind modul cum e reprezentat iconografic Iisus in vestul Europei.
Problema e un pic mai dificila in ce priveste iconografia de origine bizantina (ortodoxa). Imperiul bizantin a avut o populatie numeroasa de origine slava si traca in Balcani, dar in partea sa asiatica probabil ca obiceiul comun era cel al utilizarii parului scurt.


Se pare ca Iisus ar arata la fel ca ceilalti evrei de atunci.Evreii aveau parul brunet sau saten,tenul masliniu-Iisus categoric ar fi avut o piele inchisa la culoare,deoarece lucra ca zilier(in Sfanta Scriptura se spune ca era tamplar),practic ,el lucra in timpul zilei,sub caldura dogoritoare a Soarelui.La nastere orice om,indiferent de etnie,se poate naste cu orice culoare la ochi.

Astazi,evreii arata foarte diferit fata de evreii antici...

Nu purtau parul lung caci ei nu aveau voie sa se mandreasca cu propriul trup-adorarea trupeasca sau narcisismul erau considerate si ele ca fiind idolatrie.

In mod sigur,ca si ceilalti evrei,Iisus era imbracat intr-un fel de mantie de lana,necroita,sub mantie purta o camasa de lana sau panza,cu maneci,aderenta pe corp,lunga pana la genuchi si stransa la mijlcoc cu o curea de piele.Ar fi purtat sigur in zilele mai calde sau mai reci sau chiar la ceremoniile religioase iudaice ,pe cap,un acoperamant de panza fixat pe cerc.Purta si sandale-a nu purta sandale chiar ca era un semn de saracie-desi ortodoxii,cat si catolicii infatiseaza acest lucru.Barba era semnul virilitatii si a demnitatii,rasul barbii eraun semn de doliu.

O alta dovada care arata ca Iisus nu era cu nimic deosebit fata de ceilalti:
Şi sculându-se, L-au scos afară din cetate şi L-au dus pe sprânceana muntelui, pe care era zidită cetatea lor, ca să-L arunce în prăpastie;
Iar El, trecând prin mijlocul lor, S-a dus.(Luca cap.4)

Deci au luat pietre ca să arunce asupra Lui. Dar Iisus S-a ferit şi a ieşit din templu şi, trecând prin mijlocul lor, S-a dus.(Ioan-cap.

La fel si in cazul cand Iuda le aratase soldatilor cine este Iisus printr-un sarut,deoarece Iisus arata ca un om obisnuit din zilele vremii sale


Iata cum era Iisus infatisat in arta timpurie medievala in stil bizantin,in mozaicuri sau in catacombele romane:

OpHaNiM


Mesaje : 560
Reputatie : 4822

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum