Cautare
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata

Like

Secretul Rapirii in Irak a jurnalistilor romani

In jos

Secretul Rapirii in Irak a jurnalistilor romani

Mesaj Scris de OpHaNiM la data de 1/3/2011, 06:43

Ziaristul Ovidiu Eduard Ohanesian face noi dezvăluiri într-un interviu şocant cu Lucreţia Berzintu-Stanciu
Răpirea a fost iniţiată la Bucureşti * Unul dintre iniţiatorii răpirii este generalul (r) Ion Ştefănuţ, fost şef al Direcţiei Antitero din cadrul SRI * Băsescu a folosit evenimentul Răpirii în scopuri personale, electorale, acoperind adevăraţii vinovaţi şi dovezile pentru 50 de ani * Trusturi întregi de presă din România au fost preluate de serviciile secrete româneşti * Cel puţin unul dintre jurnaliştii răpiţi este implicat in această afacere murdară * “Iată cine conduce ţara şi de ce sunt în stare aceştia pentru a rămâne veşnic la ciolan!” * La 13 martie 2009 – prima înfăţişare în procesul Ohanesian contra Statului Român * “Fiţi cu ochii pe mine că nici nu ştiti ce pierdeţi!” * “NU AM NIMIC DE PIERDUT”

OVIDIU EDUARD OHANESIAN (n. 1 ianuarie 1968, Bucureşti), era jurnalist la cotidianul România Liberă când a fost răpit în Iraq, la 28 martie 2005, împreună cu Sorin Mişcoci (cameraman), jurnalista Marie Jeanne Ion şi ghidul Muhamad Munaf. Ei au fost eliberaţi la 22 mai 2005. Pentru că este singurul jurnalist, din cei trei răpiţi, care a demarat o anchetă proprie pentru aflarea adevărului despre acest act terorist, pentru că a scris o carte în acest sens, iar o altă carte aşteaptă să fie editată, am considerat interesant un dialog cu Ovidiu Ohanesian, pentru “Anima News”. De aceea l-am contactat şi la propunerea acestui dialog, a răspuns cu amabilitate.

Lucretia Berzintu-Stanciu: Domnule Ovidiu Ohanesian, chiar dacă s-au scris multe lucruri despre răpirea dumneavoastră, a celor trei jurnalişti români, acum după aproape patru ani de zile, cred că sunteţi cel mai în măsură să veniţi cu noi informaţii. Aţi făcut investigaţii pe cont propriu şi, de aceea, vă întreb: dacă acea răpire a fost pregătită dinainte, care a fost scopul? Care sunt persoanele care au iniţiat răpirea?
Ovidiu Eduard Ohanesian: Răpirea a fost iniţiată la Bucureşti cu concursul serviciilor secrete şi al unui cerc restrâns de politicieni sub acoperire din vechea Securitate din jurul Palatului Cotroceni. Preşedintele ţării Traian Basescu a declarat imediat după eliberarea noastră că acţiunea a fost instrumentată în România. Am să vă fac o dezvăluire din volumul 2 al cărţii mele Răpirea din Irak – Terorism de Stat cu Luare de Ostatici – Ancheta. Unul dintre iniţiatorii răpirii este generalul (r) Ion Ştefănuţ, fost şef al Direcţiei Antitero din cadrul SRI. Numele său figurează în raportul generalului (r) Ion Maranda, şef al Direcţiei de Protecţie Internă din SRI in anul 2005.
L.B.: În ce măsură a fost implicat omul de afaceri sirian Omar Hayssam, care ulterior a fugit din România în Siria, în răpirea jurnaliştilor ?
O.E.O.: Omar Hayssam a fost doar o unealtă, o rotiţă în mecanismul răpirii. Conform declaraţiilor sale olografe date în 2007-2008 în faţa unui notar libanez, asupra lui Hayssam s-au făcut presiuni imense să treacă de la PSD la PD (actual PD-L) la începutul anului 2005. A fost înlocuit cu dr. Yassin Mohammad, un apropiat al lui Traian Basescu, încă de când era primar al. Bucureştiului. Spun înlocuit pentru că Yassin nu a preluat numai o mare parte din averea lui Hayssam, ci şi responsabilităţile acestuia pe zona Hamas-Hezbollah.
L.B.S.: Cine sunt răpitorii? Am citit despre Brigăzile Mouadh Ibn Jabal, dar cine sunt aceştia şi ce au urmărit?
O.E.O.: Într-o primă fază, răpitorii au fost membrii şi prieteni ai familiei americanului Mohamad Munaf. Ulterior am fost preluaţi de o echipă condusă de un ofiţer al trupelor speciale ale lui Saddam Hussein, poreclit Abu Sahar. Aceştia ne-au dus in zona Triunghiul Mortii (zona Iskandaria, Yussufia, Mahmudia), la 29 Km sud de Bagdad. Acolo am putrezit 51de zile în susbolul unei ferme. Am reuşit să fac rost de un film din beci, realizat de trupele speciale american Hostage Working Group. Abu Sahar este posibil să fi fost membru în brigăzile Moudh Ibn Jabal. Cert este ca a participat la execuţia britanicului Kenneth Bigley din 07 Octombrie 2004. Răpitorii urmareau să obţină bani.
L.B.S.: În timpul celor aproape doua luni, cât aţi stat în ”beciul groazei”, presa din România publica diferite ştiri. La un moment dat Preşedintele României a declarat în faţa naţiunii că presa trebuie să tacă, deocamdată, deoarece diversele informaţii privind răpirea, pot pune în pericol negocierile pentru eliberarea jurnaliştilor. Comentaţi, vă rog! Ce s-a negociat?
O.E.O.: Nu doresc să comentez afirmaţiile preşedintelui la acea vreme. S-a dovedit faptul că a folosit evenimentul Răpirii în scopuri personale, electorale, acoperind adevăraţii vinovaţi şi dovezile pentru 50 de ani.
L.B.S.: Pentru eliberarea dumneavoastră, răpitorii au cerut retragerea militarilor români din Iraq, cerere neândeplinită, şi, totuşi v-au eliberat. Pe ce bază?
O.E.O.: A fost un joc pentru a-şi păstra obrazul curat. Oficial se cerea retragerea trupelor, neoficial se cereau bani. Eliberarea s-a produs în momentul în care poliţia irakiană, condusă de colonelul Moaied Abdel Kazem (foto) şi serviciul secret al Ambasadei SUA în Irak Hostage Working Group, condus de Daniel O’Shea au arestat o parte din răpitori şi au ajuns la familiile şi prietenii lui Abu Sahar. Era o chestiune de timp. Este prea mult de povestit pentru un interviu.
L.B.S.: Presa din România este liberă? Şi-a îndeplinit rolul în acest act terorist?
O.E.O.: În momentul de faţă, presa centrală cel puţin este într-o criză totală. Trusturi întregi de presă au fost preluate de serviciile secrete româneşti. Generali SIE şi SRI fac curăţenie în redacţii în rândul jurnaliştilor nesupuşi. Cred că la momentul 2005, presa a făcut mai mult decât imposibilul pentru mine şi le multumesc. Din păcate, au existat şi cazuri de intoxicare. Unul dintre cei mai cunoscuţi analişti militari, manipulat de SRI, a aruncat pe piaţă zvonul că Ohanesian este agent sub acoperire al Armatei. Mi-a fost aproape fatal. Am suferit din această cauză enorm în subsolul morţii. Adevăraţii răpitori execută imediat militarii şi spionii.
L.B.S.: De ce răpirea a fost conexată cu cea a jurnalistei franceze Florence Aubenas?
O.E.O.: Nici nu se putea altfel. Pe Florence am gasit-o în beci. Era răpită cu vreo 3 luni înaintea noastră. Cel mai probabil este ofiţer sub acoperire. Am trimis dupa ea în Franţa procurorii şi a dat declaraţie semnată că a fost cu noi în beci. Altfel, nu ne credea nimeni. Acum a dispărut de la ziarul Liberation, unde lucra. Au mutat-o. Altfel, o femeie deosebită.
L.B.S.: Ce servicii secrete au fost implicate în eliberarea jurnaliştilor?
O.E.O.: După cum v-am spus mai înainte, multe servicii secrete irakiene, americane, româneşti (SIE, SRI, DGIPI), cărora trebuie să le mulţumesc public. Din păcate, unii ofiţeri din cadrul acestor servicii, politicieni, jurnalişti, afacerişti sub acoperire au facut joc dublu.
L.B.S.: Ce rol avea Munaf în răpire? De ce nu se mai aude nimic despre el? L-a investigat cineva? Ce a declarat?
O.E.O.: Munaf este cetăţean american şi cel mai probabil, agent infiltrat pe langă teroristul Omar Hayssam pentru controlul acestuia. Munaf a fost doar o unealtă ca şi Hayssam. Împreună cu fratele său Yussuf au concretizat prima răpire în teren, adică în cartierul Al Yarmook din centrul Bagdadului, zonă cunoscută ca Patru strazi, lângă Universitate. Munaf a fost obiectul unui troc între serviciile SUA şi cele româneşti. A fost predat după eliberearea noastră, la ordinul Cotroceniului, de pe pamânt romanesc, de către fostul ambasador al Romaniei în Irak – ofiţerul deplin conspirat al SIE Mihai Stefan Stuparu. Este în mâinile forţelor americane la închisoarea din Camp Crooper din 2005. Munaf a fost judecat şi condamnat de tribunalul irakian Shark El Kanat la moarte. Eu i-am acuzat public pe americani că îl omoară gratuit să facă jocurile politice ale lui Băsescu, adică să ascundă adevărul. Ca urmare, în 2008 S-AU PIERDUT DOCUMENTELE DE LA DOSARUL IRAKIAN AL LUI MOHAMAD MUNAF !!!!! Muşamalizare totală. Condamnarea la moarte a fost casată. Se reia ancheta. Asta ca să vedeţi ce implicare uriaşă internaţională are cazul Rapirea din Irak.
L.B.S.: La eliberarea jurnaliştilor, de ce au existat contradicţii în explicaţiile lor?
O.E.O.: Nu au existat contradictii. Doi dintre jurnalişti au încercat să ascundă adevărul, adică implicarea lor în diversiune. Se doreau eroi naţionali. Unul singur a spus adevarul şi a facut un pas lateral imediat ce şi-a dat seama de implicarea celorlalţi.
L.B.S.: Aţi lansat, la sfârşitul anului 2008, primul volum din trilogia ”Amintiri din portbagaj”, intitulat ”Din culisele unei diversiuni – Răpirea din Iraq”. După ecourile apărute, este o carte foarte curajoasă. Cum se explică faptul că numai dumneavoastră, din cei trei jurnalişti, aţi pornit la drum pentru aflarea adevărului? Cum vă explicaţi tăcerea celorlalţi doi jurnalişti?
O.E.O.: Tocmai ce v-am explicat mai sus. Am adus în faţa autorităţilor şi la dosarele instanţei dovezi că cel puţin unul dintre jurnalişti este implicat in această afacere murdară. Cum va explicaţi faptul că Sorin Mişcoci este cameramanul personal al preşedintelui Traian Băsescu ? A tacut.
L.B.S.: Care este mesajul cărţii, de fapt o carte-document din istoria României?
O.E.O.: Mesajul principal al carţii mele nu se referă la Răpirea din Irak şi trebuie să ajungă la omul obişnuit. El sună cam aşa : Iată cine conduce ţara şi de ce sunt în stare aceştia pentru a rămâne veşnic la ciolan!
L.B.S.: Între timp aţi aflat câte ceva despre dedesubturile sistemului ”ticăloşit” din România? Cum este într-adevăr, acest sistem?
O.E.O.: Sistemul ticăloşit are la bază relaţiile vechii Securitaţi comuniste şi ale nomenclaturii P.C.R.. După cum recent aţi văzut în afacerile OMV sau Sterling, afaceriştii sub acoperire care conduc ţara de 20 de ani au vandut trecutul, prezentul şi viitorul României. În cartea mea viitoare “Puterea din Umbră” voi face o radiografie a acestui sistem cu nume, date, biografii, fotografii ale agenţilor care conduc ţara din toate serviciile secrete. Inclusiv cele israeliene.
L.B.S.: Se poate vorbi despre o mafie românească? În ce sens?
O.E.O.: Mafia românească ţine mai mult de stat. Şi cu cât statul tinde mai mult către dictatură şi control absolut (cum se întampla în România ultimilor 4 ani), cu atât sistemul mafiot devine mai puternic.
L.B.S.: Conţinutul cărţii este riscant pentru libertatea dumneavoastră, sau chiar pentru viaţa dumneavoastră, cred. De unde acest curaj?
O.E.O.: Vă spun că după ce mi-au pus pistolul în cap şi au simulat execuţia, nu prea îmi pasă ce vor să facă. Eu am un defect major – NU AM NIMIC DE PIERDUT! Nu am averi, nu am case, nu am maşini. Mai nou, m-au lasat fară servici şi m-au îndepartat din presa centrală. Au făcut presiuni imense pentru cenzurarea articolelor mele.
L.B.S.: Aţi primit ameninţări? Dacă da, din partea cui?
O.E.O.: Direct nu am primit ameninţări. Prietenii, şefii şi colegii de serviciu , da. Toţi au fost chemaţi pe rând, de generaloidul securist Silviu Predoiu la sediul SIE şi „educaţi”. Nu trebuie să mai publice nimic marca Ohanesian.
L.B.S.: Ce puteţi spune despre acţiunile mafiote ale lui Omar Hayssam. Cum a reuşit să ajungă să aibă relaţii până la nivelele cele mai înalte ale României?
O.E.O.: Omar Hayssam a corupt demnitarii români indiferent de culoarea politică. A lucrat cu serviciile secrete româneşti şi străine pe contrabanda cu ţigări, armament şi altele, bani să iasă. A fost promovat de PSD, dar a avut grijă să-i ungă pe toţi. Eu am dus dovada finanţării campaniilor electorale băsesciene din 2002-2004 în instanţă. Din partea lui Hayssam. Şi documentele referitoare la protecţia teroristului din partea conducerii SRI, tot eu le-am depus şi publicat în presă.
L.B.S.: Aţi afirmat la un interviu că va fi cutremur în lumea politică. În ce sens?
O.E.O.: Cine are ochi să vadă, vede. Au cazut din cauza afacerii Răpirea din Irak 3 şefi din serviciile secrete şi Procurorul General al României. Au fost demise numeroase persoane sub acoperire din toate structurile ţării. Credeţi că scandalul recent prin care şi-a dat demisia Gabriel Oprea de mână cu Virgil Ardelean (de abia numit director la DGIPI) nu este legat de Hayssam ? Citiţi numai declaraţia înaintata presei de Ardelean înainte de a-şi da demisia şi veţi vedea că dosarul Răpirea din Irak face ravagii şi în guvernul Boc. Vă aduceţi aminte cum a semnat Băsescu anul trecut doua decrete de numire şi revocare la interval de 3 ore în cazul securistului Valeriu Arteni ? Acrobaţia prezidenţială tot din dosarul Răpirea din Irak vine. Ştiţi că fostul şef DIICOT Doru Ioan Cristescu a fost trimis la plimbare la pachet cu subordonatul său Ciprian Nastasiu tot pentru dosarul Hayssam ? Şi că Nastasiu a fost dat afară din magistratură şi nu vrea să-l primească Baroul Bucuresti ca avocat din cauza aceluiaşi dosar ? Vă asigur că dosarul Răpirii va face în continuare ravagii în societatea românească. Trebuie doar să le vezi. Să vă mai spun că în urma declaraţiilor lui Hayssam din Liban, Basescu a fost nevoit să fugă de urgenţă în Siria cu soţia şi să laude „axa terorista” cum o numesc americanii, numai să-i închidă gura sirianului ?
L.B.S.: Ce planuri aveţi pentru viitor?
O.E.O.: Să rămân acelaşi jurnalist independent pe cât se poate.
L.B.S.: Vă rog să ne redaţi ceva din cele mai reprezentative teme din cartea ce urmează să fie publicată, ”Puterea din Umbră”!
O.E.O.: Cuprinsul viitoarei carti vorbeste de la sine. În rest veţi citi în curând. Capitolul I – În atenţia Uniunii Europene, NATO şi altor parteneri Capitolul II – Cu securitatea naţională nu are nimeni voie să se joace ! Capitolul III – Samsarii morţii şi spionajul românesc Capitolul IV – Codul DIE, mai valabil ca niciodată Capitolul V – Degringoladă la Cotroceni Capitolul VI – În România, monştrii democraţiei au ieşit din haznaua Securităţii. Capitolul VII – Unde eşti diplomaţie cu spionii tăi cu tot ? Capitolul VIII – Cadriştii din umbra grifonului Capitolul IX – Atac la Armata Română Capitolul X – Corupţie şi anticorupţie la MIRA L.B.S.: Românii din Israel, interesaţi să vă citească, de unde pot cumpăra cartea? O.E.O.:Cartea “Amintiri din Portbagaj” este prezentă în toate librăriile importante din Bucureşti şi din România. Am înţeles de la Editura Minerva că s-a epuizat stocul. Să sperăm că vom scoate o ediţie suplimentară. În străinătate n-am trimis.
L.B.S.: Vreţi să adăugaţi ceva ?
O.E.O.: În data de 13 martie 2009, va avea loc la Tribunalul Bucureşti prima înfăţişare în procesul Ohanesian contra Statului Român.

OpHaNiM


Mesaje : 560
Reputatie : 4819

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum